Top 10 Constanța


Ce poţi face într-un concediu de o sptămână la mare, în Constanţa? Pe langă plajă, plajă, plajă iată un top 10 personal cu obiectivele turistice din Constanţa. Se pot vizita cu uşurinţa într-o zi în care să ai timp să şi zăboveşti la o cafea sau la un prânz pe strazile oraşului.




1. Moscheea Carol I

Construită la iniţiativa regelui Carol I (1910-1912) în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană a oraşului, moscheea iese în evidentă nu doar prin stilul egipteano-bizantin cu influenţe românești ci şi prin faptul că este prima clădire din beton armat construită în România.

Iniţial a purtat numele de Moscheea Carol I, apoi Moscheea Mahmud al II-lea, iar acum musulmanii îi spun ori Kral Camisi ori Geamia Regelui.

Deasupra porţii inscripţia ne spune asa: “În numele lui Allah cel Milostiv”. În interior găsim o frumoasă pictură murală şi un faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei. Covorul are o vechime de peste 200 de ani, peste 490 kg şi 144 m².

Şi daca am ajuns aici, de neratat este priveliştea din minaretul în stil maur. După 47 m înălţime, 140 de trepte, vedem peninsula de sus.

2. Basilica Sfântul Anton
O frumoasă Basilică cu un aer ce aminteşte de nordul Italiei. Este aproape de Moschee şi chiar se vede foarte bine din minaret. Pe straduţele oraşului ajungi uşor la impunătoarea biserică romano-catolică construită între anii 1935-1936 pe locul unei foste capele. Arhitectul a avut ca model lăcaşurile de cult din nordul Italiei: caramida roşie, masivitatea, simplitatea liniilor exterioare şi interioare, geamurile mici şi elementele decorative tip rozeta (specifice stilului romanic). 


Povestea bisericii nu este una lipsită de suişuri şi coborâşuri. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost preluată de trupele sovietice, care au transformat-o în depozit de muniţie şi punct de supraveghere a zonei portuare. Apoi în perioada comunistă, credincioşilor le-a fost interzis să mai participe la slujbe.

Însa această frumoasă Basilică a rezistat timpurilor potrivnice şi astăzi ne povesteşte despre sărbatoarea crinilor de Sfântul Anton care este celebrată în fiecare an pe 13 iunie.

3. Casa cu Lei

Din minaretul Moscheei Carol I se poate vedea una dintre cele mai elegante clădiri ale oraşului. Construită în secolul XIX, în stil eclectic, clădirea a rezistat cu stoicism celor Două Razboie Mondiale.

Construită de un armean foarte bogat, care trăia din negoţ, casa a fost de-a lungul anilor reşedinţă, bancă, club comercial şi lojă masonică. În 1921 a fost sediu de bancă, apoi sediu pentru mai multe firme de comerţ, iar în perioada interbelică a devenit din nou locuintă. Şi tot în perioada interbelică, pentru scurtă vreme în Casa cu Lei a funcţionat sediul unei loje masonice. Faptul că locuinţa avea mai multe căi de acces, că se afla în imediata apropiere a unor varieteuri sau hoteluri, prezenta suficiente avantaje. 



În 1953 în clădire s-a instalat serviciul tehnic de la Canalul Dunăre - Marea Neagră şi ulterior a fost folosită din nou ca locuinţă. În 1978 a fost transformată în hotel şi restaurant pentru ca după 1990 să intre într-o stare de degradare accentuată ca si majoritatea clădirilor vechi istorice din centrul peninsular.

4. Cazinoul

Inaugurat în 1910, cazinoul a fost construit în locul unei foste cazine (loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști) în stil Art Nouveau cu influenţe din arhitectura cazinourilor acelor vremuri.

În iarna anului 1891, o furtună dezlănțuită a distrus o parte din acoperiș, dar și un perete al fațadei, reliefând instabilitatea construcției. Dupa lungi analize ale constructiei în 1937 sunt realizate lucrări de restaurare şi modernizare a Cazinoului iar în 1986 s-au efectuat ultimele lucrări de restaurare finalizate.

Perla de la malul mării, chiar dacă prăfuită de trecerea timpului şi cazută în nepasare, aminteşte de luxul perioadei sale de glorie de la inceputul secolului XX.

5. Farul Genovez
În ciuda numelui, monumentul nu are nimic în comun cu genovezii. Numele de genovez vine de la un calificativ care a fost acordat de turcii care au ocupat Dobrogea până în 1878.
Impresionaţi de zidurile groase întălnite în mai multe locuri din Constanţa le-au denumit în graiul lor, Geneviz Calee (cetate genoveză). 


De-a lungul istoriei pe locul actualului stabiliment au mai funcţionat alte două faruri. Ultimul dintre ele a fost reconstruit între anii 1858 si 1860 de către un inginer francez de origine armeană.

Farul are o înălţime de 16 metri, formă octogonală şi este construit din blocuri de piatră naturală.
Farul îi calăuzea pe marinari cu ajutorul luminii sale albe care se înalta la 21 de metri deasupra mării şi avea o vizibilitate de circa 5 kilometri în larg. Farul a functionat până în anul 1905, atunci cand a fost înlocuit cu un alt far modern. Spre deosebire de alte construcţii de acelaşi tip, lumina Farului Genovez nu se rotea.

6. O plimbare de seară prin Portul Turistic



Portul Tomis se integrează armonios în arhitectura oraşului făcând trecerea de la faleza Cazinoului către plaja oraşului.

Este locul unde poţi admira yachturi sau ambarcaţiuni cu vele dar şi unde poţi gusta preparate specifice la terasele şi restaurantele din apropiere.

7. Ruinele cetăţii Tomis şi edificiul cu Mozaic

Tomis, Constanţa de astăzi, a fost întemeiat cu peste 2500 de ani în urmă de navigatorii şi negustorii greci veniţi din Milet (Asia Mica), atraşi aici atât de clima blandă oferită de golf cât şi de negoţul cu geţii.

Perioada de mare înflorire a Tomisului este o dată de instaurarea stăpânirii romane, devenind provincie romană. Astfel cetatea ajunge la rangul de capitală cu temple, edificii mărete, pieţe publice, terme şi ateliere de prelucrat marmura.



Înfloritoarea cetate este pustiită de avari în anul 601, iar câteva veacuri mai târziu, pe ruinele Tomisului se înfiripă o mică asezare de pescari, din care, treptat, în secolele urmatoare, s-a dezvoltat Constanţa.

Rămaşiţele vechii civilizaţii se întâlnesc în orasul de azi la tot pasul: resturile zidului roman care închidea la nord - vest cetatea şi ruinele porţilor de vest şi nord, prin care se făcea iesirea din cetate.

Edificiul roman cu mozaic, cel mai preţios complex arhitectural descoperit, datează din secolele III-IV. Prin concepţia artistică şi dimensiunile sale, mozaicul de la Constanţa se numară printre primele de acest fel din lume. Se pare că edificiul, având la nivelul mijlociu şi subsol magazii pentru mărfuri şi o piaţetă, servea negoţului, fiind în acelaşi timp loc de desfacere a mărfurilor şi de depozitare a lor.

Cetatea Tomisului era protejată de zeiţa Fortuna, iar Pontos veghea asupra Mării Negre. Ovidiu (marele poet roman exilat la Tomis) a descris în operele sale viaţa şi obiceiurile geţilor.

Atunci şi acum, portul a fost un bun stabiliment pentru mai multe popoare, un amalgam de civilizaţii.

8. Catedrala Ortodoxă



Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, construită în stil neobizantin, din caramidă presată, impune prin monumentalitatea fațadei și prin turnul înalt de 35 m.

9. Biserica Greacă Schimbarea la Faţă



Biserica Greacă din Constanța a fost ridicată între anii 1863 şi 1865 prin contribuția coloniei grecești din oraș, cu aprobarea sultanului şi având de respectat condiţia de a nu avea turle mai înalte decât minaretul geamiei.

Clădirea realizată din cărămidă şi marmură albă adusă din Grecia, a fost prima biserică construită în oraș, pentru că cea românească a fost inaugurată abia în 1895.

10. Piaţa Ovidiu

Pentru ceea ce a fost, dar şi pentru potenţialul pe care îl are merită să intre în Top 10, dar din păcate momentan pe ultimul loc.



10 decembrie 2013 este data la care Piaţa Ovidiu, centrul istoric al Constanţei, va arăta altfel. Zona a intrat în program de reabilitare şi reamenajare cu fonduri europene.

Zona istorică a Constanţei va avea pavaj din plăci de granit, va avea stâlpi de iluminat, casete florale, bănci, decoraţiuni din fier forjat, iar pe plajă se va coborî direct din piaţă. Sună promiţător.

Enjoy!



Popular posts from this blog

Rezervatia Comana