Bisericile rupestre de la Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetatuia



Legenda spune ca aceste 3 biserici rupestre, Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetatuia lui Negru Vodă, alcătuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 km, dar din pacate coordonatele lor nu confirma aceasta lucru.




Chiar daca am plecat la drum avand acest obiectiv, in final am ajus la concluzia ca au ca element comun faptul ca sunt sapate in stanca si ca probabil sunt foste temple pagane crestinizate.

Prima se află în comuna Corbi, pe şoseaua Câmpulung-Domneşti, a doua la 10 km de Câmpulung Muscel, iar cea de a treia pe şoseaua Câmpulung-Târgovişte, în comuna Cetăţeni.






Biserica Corbii de Piatra este atestata documentar pentru prima data la 23 iunie 1512, dar exista indicii privind existenta lacasului de cult anterior acestei date. Biserica rupestra de la Corbii de Piatra a fost sapata in peretele masiv de stanca, inalt de circa 30 m si lung de 14,5 m.
Biserica este deosebit de valoroasa nu numai prin felul in care a fost "implantata" in stanca, ci si prin care o picturaimpodobeste, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina si ar data din secolul al XIV-lea.




 Manastirea Namaiesti are biserica in intregime sapata in stanca si dateaza din prima jumatate a secolului al XVI-lea. Icoana despre care se spune ca a fost gasita in stanca de trei ciobani se pare ca este una dintre cele mai vechi din toata crestinatatea. Se crede ca este una dintre cele 12 icoane pictate de Sfantul Apostol siEvanghelist Luca, la dorinta Maicii Domnului, care le-a destinat celor 12 Apostoli ce urmau sa plece la propovaduirea Evangheliei.
Pe aceste locuri, icoana a fost adusa de Sf. Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara, facand popas langa un templu paganesc, inchinat zeului Zamolxes. (...) Apostolul a coborat in grota si a lasat icoana in partea de nord, aproximativ pe acelasi loc in care se afla acum in biserica manastirii.





 
 Al treilea asezamant monahal, manastirea Cetatuia a fost sapata in varful unui munte, la altitudinea de 881 de metri, intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si apa Dambovitei. Potrivit traditiei, inceputurile vietii monahale la Cetatuia dateaza din secolele XIII-XIV. Scriitorul Mihai Radulescu l-a numit 'Meteora Romaniei', fiind profund impresionat de acest rai de pamant romanesc.






Popular posts from this blog

Rezervatia Comana