Rezervatia Comana



Aceasta iesire ne-a mobilizat si la o saptamana dupa ce am vizitat padurea Comana ne-am luat biciclete. Este pacat sa nu faci o plimbare pe bicicleta in acest paradis al naturii.

Rezervatia Comana nu este cunoscuta din punct de vedere turistic desi aici se intinde, pe sute de hectare, a doua delta ca marime, dupa Delta Dunarii, formata din apele impreunate ale Neajlovului si Argesului. Faptul ca nu e introdusa in circuitul turistic, ii pastreaza intacte atributele naturale: stufaris cat vezi cu ochii, canale inguste pe care abia aluneca o barca, maluri ingalbenite de flori de iris salbatic, rate salbatice.



Balta Comana este locul in care s-a purtat batalia de la Calugareni, aici este adevaratul mormant al lui Vlad Tepes.

La doar 37 de km distanta de Bucuresti, spre Giurgiu, este acest loc de o frumusete cum numai in Romania nealterata de betoane se mai gaseste.


In drum spre Giurgiu la Adunati Copaceni se face stanga urmand indicatorul spre Manastirea Comana. Drumul duce direct catre manastire, iar dupa ce o vizitati continuati drumul. La urmatoarea intersectie avem asa: daca o luati inainte ajungeti in Vlad Tepes la rezervatia de bujori, daca o luati la stanga pe asfalt veti ajunge la locuintele lacustre.

Nu rata:
  • Manastirea Comana
  • Casa memoriala Gellu Naum
  • Padurea Comana
  • Delta Neajlovului cu locuintele lacustre
  • Rezervatia de bujori
http://www.comanaparc.ro/index.php


Manastirea Comana a fost ctitorita de Vlad Tepes in 1461, pe malul Neajlovului. De-a lungul secolelor a fost restaurata de Radu Serban si de Serban Cantacuzino, amandoi ingropati aici.


În anul 1932, pe baza indicațiilor date de marele istoric Nicolae Iorga în 1919, în incinta mănăstirii a fost construit Mausoleul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

În prezent, din construcția inițiala se mai păstrează, restaurate, doar latura de nord și vest a chiliilor, iar în stare de ruina mai durează zidul de pe latura de est și un fragment lipit de turn.

Locul pe care a fost înălțată mănăstirea era odinioară o insulă, în mijlocul mlaștinilor, iar accesul se făcea pe o poartă aflată in nordul incintei, după ce se traversa un pod de lemn, ușor de incendiat la vreme de primejdie.

Se zice ca intr-un loc numit azi Fantana cu Nuc ar fi fost omorat si decapitat Vlad Tepes, al carui trup a fost dus apoi si ingropat la manastirea Comana, nu la Snagov, sustin atat satenii, cat si istoricul Constantin Rezachevici.

Casa memoriala Gellu Naum

Casa din Comana reprezenta pentru scriitor retragerea intr-un univers propriu al creatiei, izolarea fata de exterior, de contextul social si politic al acelor vremuri(1968);
Ansamblul construit este la randul lui alcatuit din doua parti: spatiul fundatiei culturale si camerele de cazare.

Padurea Comana. O, si ce padure…superba si curata.

Parcul natural Comana are in total 250 de kilometri patrati, din care 96km2 de padure, 12 kilometri patrati de balta si 3 kilometri de mlastini si saraturi si a fost declarata rezervatie in anul 1954.

Padurea Comana reprezinta una dintre cele mai complexe paduri de foioase din Romania.

In cadrul rezervatiei exista trei tipuri de paduri, aflate la o oarecare distanta intre ele: rezervatia naturala pentru protectia lacramioarelor "Calugareni-Fantanelor", rezervatie naturala si stiintifica pentru protectia bujorului romanesc "Padina Tatarului" si rezervatia naturala pentru protectia ghimpelui "Oloaga Gradinari". Aceste paduri în care predomina stejarul, teiul, ulmul, adapostesc o fauna variata, atractiva pentru vanatori: caprioare, mistreti, iepuri, vulpi;

Padina Tatarului acopera aproximativ 500 de hectare si este dominata de tei intovarasiti in marea majoritate cu artarul, jugastrul, stejarul si frasinul. Speciile protejate sunt lacramioarele, ghimpele si bujorul de padure.

Rezervatia forestiera ce are aspectul unui codru des conserva si valoroase specii vegetale si animale de origine sudica. Dintre plantele sudice aici gasim usturoiul si laleaua pestrita Pe terasa Neajlovului vegeteaza abundent mojdreanul, clocotisul si ghimpele.

In rezervatia Padurii Comana flora are un caracter euroasiatic, cuprinzand 388 de specii, la care se adauga 143 elemente europene si 68 central-europene. Datorita pozitiei, in sudul tarii, s-au dezvoltat si un mare numar de specii submediteraneene (146).

Delta Neajlovului cu locuintele lacustre

Neajlovul se lateste la Comana si face o balta superba, cu crap, caras si stiuca.

Lacul Comana, cu o suprafata de 600 ha, a fost creat prin bararea apelor Neajlovului de catre aluviunile din albia Argesului.

Localnicii au barci dreptunghiulare, ce seamana la perfectie cu niste cutii de lemne care aduc a sicrie. Cat despre pescuitul lor, acesta este unicat in lume la aceasta ora. Nu se face la clonc, cu lanseta sau cu plasa. Pestele este prins cu ajutorul unor cotete de trestie.

Peisaj de Delta, aer curat de-ti vine sa-l bei, poteci si drumuri forestiere pierdute prin padure, dar si un “Sat Celtic” aflat intr-o avansata stare de degradare.

Acesta din urma este alcatuit in fapt din niste locuinte lacustre amenajate intr-o vreme in care se dorea includerea intr-un circuit turistic mai serios a acestui parc. Iti trebuie mare atentie sa mergi pe pontoanele de lemn putrezit, insa peisajul merita tot efortul.

Ai impresia ca esti oriunde, numai atat de aproape de un oras muribund nu. Soarele incalzeste din belsug balta, totul fosneste imprejurul tau iar senzatia de libertate e de nedescris.

Privelistea colibelor lacustre si a stufarisului abia trezit din somnul de iarna te lasa fara cuvinte. Pur si simplu iti vine sa stai acolo, sa-ti faci si tu o coliba si sa te pierzi in visare. 24 de ore pe zi.

Exista si o cabana numita Fantana cu nuc, iar la cativa zeci de metri de la cabana se afla un loc de popas, unde se presupune de altfel ca a fost ucis Vlad Tepes.

Cei care vor sa se simta ca in Delta Dunarii pot face plimbari cu barca prin stufarisul de pe lac. O plimbare de o ora costa 50 de lei. Escapadele de pe lac se fac numai insotiti de ghidul de la parc, care e singurul care stie canalele. "Altfel, te pierzi. Pana sa ajungi la ochiul mare, sunt multe locuri prin care trebuie sa treci si, daca nu le stii, ai si toate sansele sa te ratacesti", spune Ion Dorobantu, unul dintre ghizi. Pe lac pot fi vazute multe rate, care traiesc in colonii.

http://www.ecomagazin.ro/delta-neajlovului-locul-unde-tehnica-pescuitului-este-unica/

In mai infloresc bujorii

In parc pot fi vizitate doua rezervatii unice in Romania, de ghimpe si de bujor romanesc. Ghimpele poate fi vazut in comuna Comana si zona unde este din abundenta e cunoscuta sub denumirea de "Oloaga Gradinari". Pentru ca se dezvolta sub copacii din padure, trebuie cautat cu atentie la baza arborilor. Specialistii parcului sustin ca ghimpele, desi e planta mediteraneeana, creste aici deoarece parcul se afla la confluenta dintre doua microclimate.

Rezervatia de bujor romanesc, denumita "Padina Tatarului", poate fi intalnita la cativa kilometri de Comana, in arealul comunei Mihai Bravu. Bujorul romanesc de aici are flori rosii si petale mai putine decat bujorul de gradina. Se gaseste mai ales in locurile insorite ale parcului.

Pentru a sarbatori unicitatea rezervatiei de bujor, satenii din comuna Mihai Bravu organizeaza in luna mai "Sarbatoarea Bujorului". Singura data pe an cand Comana se anima de miros de gratare si zarva turistica e in a doua duminica din mai, cand se sarbatoreste bujorul de padure. E o sarbatoare inventata de comitetul de partid prin anii ‘60 si reluata dupa ‘90, ca unica modalitate de revitalizare a zonei ce traieste doar de pe urma gradinaritului.

Mai exista si o rezervatie de lacramioare, in comuna Calugareni, dar zona nu a fost inclusa sub tutela rezervatiei atunci cand s-au facut actele de infiintare.

"Campul de batalie" unde turcii si englezii au cazut in lupta. 

Se pare ca primii care au facut cunostinta cu delta Neajlovului au fost ienicerii. "Turcii au luat bataie de la Mihai Viteazul cam prin balta noastra, care se intinde pana la Calugareni. Ca doar nu incapeau sub pod peste 100.000 de soldati.

La ultimul razboi, niste englezi, veniti sa ne bombardeze, au cazut cu avioanele in balta, si acolo au ramas pana prin anii ‘90, cand magazionerul de la Ocolul Silvic Comana s-a gandit sa le dezmembreze pentru piese. Asa a ajuns Comana in atentia Marii Britanii, care comemoreaza aici, in fiecare inceput de mai, pierderea avioanelor in lupta si participa la bucuria campeneasca a bastinasilor, in Sarbatoarea bujorului.

Popular posts from this blog