Top 10 Cluj


Un top 10 personal :) Enjoy



1. Biserica Sf.Mihail
Impunatoarea biserică gotică este din punctul meu de vedere simbolul orasului. De-a lungul timpului biserica a fost catolică, luterană, reformată, unitariană, pentru ca în final (din 1716) să fie retrocedată bisericii catolice.
Interiorul este spectaculos iar acum câţiva ani am intrat pentru prima dată în ea în timpul unei slujbe. Este o senzaţie de nedescris, acustica, muzica, ordinea iar modul în care catolicii respectă traditiile şi linistea locului sacru trebuie simţit şi trait acolo în timpul unei slujbe.

Daca tot ai ajuns în Cluj nu trebuie ratată panorama din cel mai înalt turn de biserică din Ardeal. Pereţii au aproximativ 20 m, iar turnul cu tot cu crucea are o înălţime de 80 m. Când ajungi sus dacă urcatul scărilor nu ţi-a luat răsuflarea, privelistea sigur ţi-o va lua.

Primul turn a ars în anul 1698, apoi a fost construit altul în stil baroc, iar cel final/actual în stil neogotic este la a treia reconstrucţie.

2. Hotel New York sau Hotel Continental

Tot în Piaţa Unirii o frumoasă clădire aminteşte de vremuri de mult apuse - Hotel New York sau Continental. Construit în stil eclectic în locul unui hotel mai mic, acesta a ajuns în anii 50 cămin studenţesc.
Hotelul momentan este în reconstrucţie pentru a deveni, conform presei locale, un mall.

3. Casa Matei Corvin

Casa Matei Corvin este casa în care la 23 februarie 1443 s-a nascut un baieţel care la vârsta de 17 ani a fost ales regele Ungariei. În această clădire gotică a obişnuit să stea soţia lui Iancu de Hunedoara, când venea la Cluj.
Este cea mai veche casă de locuit a oraşului şi încă mai poartă pe faţadă elementele renascentiste.

4. Biserica Mănăştur

Biserica romano-catolică Mănăstur a fost la origini o abaţie benedictină construită în secolul XI ca şi fortificaţie.
Din cauza înclinaţiei războinice a abaţiei, Matei Corvin a hotărât demolarea zidurilor, iar ulterior călugarii benedicţi sunt alungaţi. Biserica a fost prădată de-a lungul timpului de tătari, turci precum si de forţele naturii.

5. Teatrul din Cluj

Cladirea în stil baroc-rococo cu o capacitate de 1000 de locuri şi trei randuri de logie a fost ridicată de celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner. Şi cum poate fi vazut un teatru cel mai bine? “Păi dacă vrei la teatru mergem la o piesă de teatru” mi-a spus prietena mea şi astfel ne-am bucurat de experienta completă savurând “Un cuplu ciudat”.
Mie personal îmi este greu să-mi aduc aminte date exacte, cifre, denumiri dar nu voi uita niciodată senzaţiile, emoţiile, trăirile pe care le am în momentul în care descopăr un loc nou. Mulţumesc Diana pentru că am simţi mirosul teatrului vechi din centrul Clujului.

6. Savurează un vin la terasele din Piaţa Muzeului
O altă senzaţie fantastică este dată de întâlnirea cu prieteni vechi şi dragi la un vin în Piaţa Muzeului. O atmosferă boemă, caldă ca o vacanţă.

7. O plimbare pe Bulevardul Eroilor

Dacă îţi plac casele ce amintesc de lumi trecute, dacă îţi place să descoperi ce comori se ascund pe gangurile caselor, să te pierzi prin magazine, să te odihnesti la o terasă sau să te răcoresti într-o cafenea ascunsă într-o casă veche cu ziduri groase care tin răcoare vara…atunci te va încanta o plimbare pe Bulevardul Eroilor.

8. Palatul Justitiei

Clădirea amplasată în Piața Avram Iancu, lângă Teatrul Național, Palatul Prefecturii şi încă câteva astfel de clădiri ridicate ca palate vaste, a fost proiectată încă de la început cu spațiu de birouri, cu săli mari de festivități și de ședințe.
Arcele, ancadramentele ferestrelor și cornișele sunt decorate cu figuri umane sculptate în piatră. Piatră de Viștea de la 20 km de Cluj.
Pe acoperișul fațadei vestice a fost realizată o cupolă de 9 m lățime, 29 m lungime și înaltă de 8,6 m, ornamentată cu piese din fier forjat și acoperită cu un strat de solzi.

9. Gradina Botanică

Pe care o văd pentru a doua oară, dar în alt anotimp – oferă o oază de relaxare şi de liniste pe care cu greu o poţi găsi într-un oraş mare.

10 … rămane pentru data viitoare, când mă voi reîntoarce în Cluj J


Popular posts from this blog

Rezervatia Comana