Domeniul Ştirbei Buftea
O plimbare de vara sau o plimbare de iarnă, în orice sezon poţi găsi în Buftea un palat de poveste cu o gradină magică.
Domnitor al Țării Românești, Barbu Dimitrie Știrbei, a început în 1850 construcția palatului de la Buftea ca o culă (construcție semifortificată), prevăzută cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Urmașii săi au adăugat acestei clădiri încă două etaje și i-au adus o serie de modificări importante, în ton cu moda arhitectonică a acelor ani, respectiv stilul Tudor.
Palatul a fost terminat, în linii mari, de fiul său Alexandru B. Știrbei, în 1863. La parter, de o parte și de alta a unui vestibul legat de scara principală din lemn erau dispuse sălile de recepție, sufrageria, salonul mare, biblioteca, salonul de muzică. La primul etaj erau camerele stăpânilor, iar la etajul al doilea, camerele invitaților și ale personalului superior. Bucătăria era la demisol.
Proprietatea cuprinde Palatul Știrbei, Capela Sfânta Treime, serele domnești, turnul de acces, turnul de apă și Palatul Mic.
Turnul de apa de o arhitectură diferită a fost construit după planurile lui Anghel Saligny strict pentru a deservi Palatul cu apă.
Capela Sfânta Treime, construită într-un stil eclectic la sfârşitul secolului al XIX-lea, adăposteşte osemintele familiei Stirbei.
Lacul artificial din parc adăpostește rațe, gâște și câteva lebede, iar podul de peste lac este o "moștenire" lăsată de o echipa de filmare engleză, care a turnat cu ani în urmă un film, folosind lacul ca decor.
Prinţul Stirbei s-a aflat în relaţii apropiate cu Familia Regala îndeplinind pentru un timp functiile de Administrator al Domeniilor Regale şi consilier al Regelui Ferdinand. Se presupune că acesta a vut o relaţie şi chiar un copil cu regina Maria, relaţie pe care Carol I o tolera, principele Ferdinand o accepta iar soţia prinţului părea că nu o cunoaste.
În timpul Primului Război Mondial, palatul a fost locul de refugiu al Reginei Maria şi al copiilor acesteia, apoi a fost folosit ca locuintă de un maresal al armatei germane iar în cele din urmă aici a fost negociată pacea cu Puterile Centrale în martie 1918.
Imediat după alungarea tuturor Știrbeilor din țară, odată cu venirea comuniștilor la putere, palatul a găzduit o parte a Institutului de geriatrie "Ana Aslan", servind și ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Nicu Ceaușescu.
Acum cu greu reuşeşti să vezi domeniul în weekend deoarece este o locaţie ideală pentru nunţi sau alte evenimente festive, dar cu puţin noroc oricine poate vizita domeniul fară costuri şi poate gasi aici o oază de liniste departe de agitaţia oraşului. Domeniul a fost cumparat în 2007 de către Bucharest Arena de la moştenitorii familiei Stirbei. Restaurantul chiar daca nu exceleaza prin meniul pe care îl ofera păstrează aerul vremurilor apuse şi reuşeşte să te transpună în anii săi de glorie.
Plimbare plăcută.