Dunarea la varsare



Aceasta este prima noastra vizita in Delta Dunarii - cea mai mare si mai bine conservata dintre deltele europene.

Pentru ca Dunarea a devenit un laitmotiv al vacantelor din ultimii ani, nu putea sa lipseasca in aceasta vara. Asadar vedem Dunarea la varsare.




Nu am apucat sa vizitam intreaga Delta, ci foarte putin deoarece am vrut sa comprimam intr-o saptamana de concediu si delta si mare si cetati Dobrogene.

Un impediment pentru mine a fost intotdeauna transportul in Delta si anume bacul care se ia din Tulcea si care daca acum cativa ani era de 2 ori pe zi in vara lui 2012 a ajuns a fie o singura data pe zi. Dar este bine ca exista si vaporasele rapide care desi sunt un pic mai scumpe ofera o mai mare flexibilitate. Dar nu Tulcea a fost punctul de acces, ci Murighiol fiind foarte aproape si de cetatile Dobrogene pe care ne-am propus sa le vedem.  

Din Murighiol ne-am plimbat cu barca pe Bratul Sfantul Gheorghe iar tainele Deltei ne-au fost povestite de catre ghidul nostru, proprietarul pensiunii la care ne-am cazat. Am descoperit care este diferenta dintre Dunarea Veche si Dunarea Noua din limbajul oamenilor locului. Ei spun Dunarea Veche canalului vechi care se varsa serpuit in mare, iar Dunarea Noua canalului sapat pentru a scurta traseul vaselor care se indreaptau spre mare.

Relieful - grindurile si lacurile formeaza un paienjenis de ape cu brate de fluviu, canale si garle. Diferentele de altitudine, fata de nivelul marii, sunt de 8-10 m in zona grindurilor si -2 pana la -4 m in zona depresiunile lacustre.





Peste 300 de specii de pasari si peste 40 de specii de pesti iar aici este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale lumii vin sa cuibareasca.







Vegetatia este specifica mlastinilor (stuf, papura, salcie pitica) dar exista si zone impadurite si plante agatatoare. Zavoaiele sunt paduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile fiind periodic inundate si ocupa 6% din suprafata deltei.

Principala indeletnicire in delta, dar si cea mai veche este pescuitul. Pestele reprezentand o resursa importanta care le permite sa supravietuiasca.
Pe langa peste, stuful este valorificat atat in constructii (pentru acoperisuri, decoratiuni interioare, jaluzele, pereti despartitori, garduri) cat si ca sursa de energie de catre localnici. 





Cherhanaua veche (cherhana = Construcţie (sau mica intreprindere) situată in imediata apropiere a unei ape si destinata primirii, sortarii, prepararii si depozitarii temporare a pestelui prins in zona respectiva)

Delta a fost dintotdeuna un mediu-refugiu pentru mai multe popare. Initial pentru grecii pontici care erau mai numerosi decat lipovenii, apoi romanii (dicienii, denumire care provine poate de la Vicina), apoi lipovenii. Aceste populatii s-au amestecat si impreuna cu ei si vocabularul limbilor vorbite in delta – aspect sesizabil in limbajul pescarilor. 

Traseul facut de capitanul nostru a fost urmatorul: Murighiol - Dunarea Veche - Lacul Uzlina - Lacul Isac - Lacul Gorgovat - Lacul Gorgova - Dunarea Noua - Murighiol.

Voi mai merge inca o data anul acesta in Delta… asa ca voi mai scrie despre acest subiect.
Le multumesc pentru poze colegilor de barca Alexandra Marita si Ionut Lupu, iar pentru excursie Capitanului Cristian de la Pensiunea Cristian Condrat Cristian

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana