Apuseni Underground


Ca in fiecare an, in mini vacanta de 1 mai luam tara la pas. Anul acesta: Apuseni Underground - 2 zile dedicate vizitarii catorva pesteri (Scarisoara, Vartop si Pestera Ursilor) si salinei de la Turda.




Traseul a fost urmatorul:

Prima destinatie underground a fost Salina de la Turda unde am fost foarte impresionati de modul in care este amentajata. Accesul catre salina se face foarte usor, datorita indicatoarelor care se afla peste tot in oras.





Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf. Demne de vazut sunt și utilajele medievale bine conservate din mina (unice in Europa), cum ar fi fieraria, crivacul și moara de sare.


A doua oprire a fost la Pestera Ghetar Scarisoara. 



Intrarea in pestera este spectaculoasa. Printre copaci se vede deschiderea iar apoi usor cobori pe scarile metalice ancorate in stanca. Temperatura scade pe masura ce cobori. Inaintam pe platformele de acces si ajungem in sala mare unde, sub noi se afla marele bloc de gheata cu un volum de 80.000 m3.



 Zona de vizitare turistica se termina cu zona denumita Biserica unde intalnim stalagmite de gheata.



A treia oprire a fost la Pestera Ghetar de la Vartop. 



Pestera de la Vartop numita si Pestera Minunata este situata in apropierea catunului Casa de Piatra din comuna Arieseni, jud. Alba. Accesul catre pestera se face pe o poteca semnalizata din catunul Casa de Piatra, comuna Arieseni. Pana in Casa de Piatra se ajunge din centrul localitatii Garda de Sus, pe drumul comunal paralel cu valea Garda de Sus, iar spre amonte - valea Gardisoara (intre Garda si Casa de Piatra sunt 12 km). Pe drum din pacate nu sunt indicatoare care sa te ghideze catre pestera. 

Pe traseu primele pesteri sunt Coiba Mare si Coiba Mica iar mai incolo se urca catre pestera ghetar Vartop. Acestea sunt pesteri neamenajate si necesita echipament si ghid pentru vizitare. Pentru turisti este important sa aiba: lanterne , incaltaminte adecvata si imbracaminte groasa. De evitat rucsacele sau alte bagaje care pot incomoda. Ghidul este din sat si inainte de a merge spre pesteri este bine de verificat daca este ghidul acolo sau de sunat inainte.
Pestera Coiba mare este renumita pentru cea mai mare intrare de pestera din Romania (74 m latime, 47 m inaltime), iar la Vartop au fost gasite urme de Homo Sapiens Fossilis (oameni de Neanderthal) in crusta de calcit, vechi de peste 25000 de ani.
Ghetarul de la Vartop este celebru indeosebi pentru faptul ca in anul 1974, cercetatori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca au descoperit in interiorul ei 3 urme de hominid imprimate in planseul pesterii. Cea mai bine conservata dintre acestea a fost prelevata in momentul descoperirii in vederea studierii sale, in timp ce, din pacate, celelalte doua urme au fost decupate si furate din pestera la scurt timp dupa aceea.
In afara sezonului turistic vizitarea pesterii se poate face doar in weekend, cu programare telefonica prealabila. Ghizii sunt: Cosmin Dobra - 0766445980 sau 0732900289 si Nicolae Gligor - 0762626551 sau 0733555916.

Aveam in plan si Cetatile Ponorului si Ghetarul focul viu, dar de la turistii care veneau de acolo am aflat ca inca mai era zapada destul de mare, iar noi nu aveam echipament corespunzator, asa ca au ramas pentru data viitoare.

Ultima destinatie underground, Pestera Ursilor este cea mai spectaculoasa din zona Apusenilor si drept urmare este intens vizitata precum si amenajata pentru grupuri mari. Numele pesterii se datoreza numeroaselor fosile de ursi de caverna (Ursus Spelaeus) disparut de pe suprafata pamantului de mai bine de 15000 de ani.



Vizitabile sunt 3 galerii: cea a Ursilor, galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor, si 4 sali: Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor.



Printre formațiunile de stalactite și stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul și Casuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sala, Sfatul Batranilor. Toate aceste formatiunile carstice au facut pestera cunoscuta in toata lumea.


 


Pe langa peisajele pitoresti si pesterile unice in Apuseni gasesti si multa istorie, lupta, rezistenta si patriotism.
O sa scriu si despre aceste lucruri, dar in alte postari.

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana