Vilele familiei Minovici


Trec in fiecare zi pe langa ele si imi pare rau ca nu sunt apreciate la adevarata lor valoare.
Nu pot sa scriu doar despre casele Minovici fara sa amintesc si despre cei care au lasat aceasta mostenire. 
Numele Minovici a marcat istoria nu doar in medicina ci si social si cultural. De acest nume se leaga infiintarea unor institutii importante precum Institutul Medico Legal, Spitalul de Urgenta, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Chimie, Casa Centrala a Asigurarilor Sociale, Salvarea.
Cine sunt fratii Minovici?
Nicolae Minovici, doctor in medicina
Mina Minovici, profesionalism si pasiune
Dumitru Minovici, unul din primii CEO romani prezenti la virf intr-o multinationala
O familie modesta la inceput, de clasa mijlocie, care reuşeşte sa se realizeze social şi spiritual, prin mijloace proprii.
Nicolae Minovici
  • a reușit identificarea unui infractor cu ajutorul urmelor de maini - un prim succes in Romania acelor vremuri
  • a infiintat in 1906 prima Societate de Salvare din Balcani, care timp de peste 30 de ani a fost intretinuta din veniturile proprii, deşi serviciile sale, potrivit legii, trebuiau asigurate de Primaria Bucureştilor
  • a creat in 1934 primul spital cu serviciu permanent de urgenta din Romania, al doilea din Europa dupa cel din Moscova
  • a infiintat Şcoala Samariteana in 1936
  • a publicat lucrarea "Studiu asupra spanzurarii"
  • a fost ales primar fara sa fi candidat! (primar al sectorului III Albastru)
  • a mai oferit ceva bucureştenilor: Casa şi colectia de arta populara, alaturi de o ferma, pe care le-a donat Primariei Bucureştilor in 1934. Economiile sale baneşti au fost donate in intregime asociatiilor care se ocupau de copii abandonati sau orfani
Nicolae Minovici in timpul experimentelor sale despre suicid
Vila cu clopotei - cel mai batran muzeu de arta populara romaneasca
Cei 40 de clopotei de cristal din casa doctorului Nicoale Minovici nu mai suna azi – muzeul este inchis.
Cladirea a fost proiectata de arhitectul Cristofi Cerchez, cu o destinatie speciala, aceea de a fi un muzeu de etnografie. Nicolae Minovici a dorit sa-i ofere bunului sau prieten Cristofi Cerchez libertate de mişcare in proiectarea cladirii avand in vedere ca arhitectul incercase pana atunci sa convinga ca stilul neo-romanesc este pe cat de original şi frumos, pe atat de singular ca valoare arhitecturala. Vila era inconjurata de o splendida gradina in stil 1900 la care şi-a adus contributia şi sculptorul decorativ Wilhelm August von Becker.
Muzeul a functionat din 1906 ca institutie particulara pana in 1936, cand a fost donat Primariei Oraşului Bucureşti. Apoi in 1978 prin hotararea Comitetului de Cultura şi Educatie al Municipiului Bucureşti, precum şi al Consiliului Culturii şi Educatiei Socialiste, muzeul a fost inchis. De atunci responsabilitatea este pasata de la o institutie la alta iar Vila cu Clopotei ramane in continuare inchisa.
In 2011 Ştefan Minovici, urmaşul familiei Minovici, a dat in judecata Primaria Municipiului Bucureşti cerand instantei revocarea donatiei . Reclamatia a fost facuta dupa aprobarea unui proiect "care afecteaza destinatia Muzeului Minovici" si anume in prezent, pe terenul Vilei Minovici din Baneasa se afla in derulare "activitati pentru constructia unui centru de restaurare, a unui depozit, a unei sali de conferinte de 100 de locuri, precum şi a unei parcari de 16 locuri".
Sa speram ca intr-un viitor apropiat Vilei cu Clopotei ii va fi redata imaginea si functionalitatea de altadata.
Dumitru Minovici - unul din primii CEO romani

Dumitru Furnica - Minovici a fost fiul Elenei Furnica, sora fratilor Minovici. Acesta a urmat cursurile Institului de Petrol din cadrul Universitatii din Strasbourg, studii desavarşite ulterior la Toulouse şi la Paris.
 
Intors in tara, inginerul a fost angajat, la 1 martie 1927, de catre Creditul Minier, ca director al Rafinariei de Uleiuri din Orşova. Este trimis si in Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria şi Austria, pentru a promova şi comercializa produsele firmei iar in 1934 este numit director al Filialei din Austria.
Cand unchiul sau Nicolae Minovici a murit in 1941, Dumitru, care primise in 1938 o parte a proprietatii doctorului, preia de la acesta si conducerea muzeului. In 1939 in vecinatatea Vilei cu Clopotei incep lucrarile la Vila Minovici construita cu scopul de a gazdui obiecte de arta si de a functiona tot ca muzeu.
Vila Furnica Minovici - Muzeul de Arta Veche Apuseana
Deschis in aprilie 1947, Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici” este o cladire ridicata in stil Tudor cu insertii specifice stilului normand. Casa şi colectia se afla intr-un echilibru perfect datorita multor schite facute de fondator şi de arhitectul Enzo Canella.
Colectia cuprinde arme medievale şi moderne, vitralii austriece, germane, elvetiene, flamande, tapiserii flamande tesute la razboi vertical, mobilier (austriac, italian), opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, raritati bibliofile, etc.

In 1945 Dumitru Minovici doneaza Vila Academiei Romane pentru a n-o pierde la nationalizare. Spre deosebire de Vila cu Clopotei, Vila Minovici nu a avut aceeasi soarta, aceasta din urma putand fi vizitata pana in ziua de azi. Aici sunt gazduite anumite evenimente si chiar emisiuni sunt filmate aici. Merita vizitata.
Mina Minovici - autorul celui dintai tratat complet de medicina legala din regiunea Balcanilor

Si nu in ultimul rand vreau sa amintesc in cateva randuri despre cine a fost Mina Minovici.
  • medic legist și farmacist roman si membru al Societatii de Medicina Legala din Franta
  • in 1892 a inaugurat Institutul Medico-Legal care ii poarta numele şi in zilele noastre
  • din 1912 a ocupat functia de director general al Serviciului Sanitar
  • in timpul Primului Razboi Mondial a primit ordin sa ramana in Bucureşti, pe langa Crucea Roşie şi Institutul Medico-Legal
  • a fost ales decan al Facultatii de Medicina din Bucureşti de 4 ori
  • la numai un an dupa pensionare, Mina Minovici a incetat din viata, la varsta de 75 de ani
Institutul Medico-Legal

Institutul Medico Legal a fost fondat la 1898 de catre Mina Minovici fiind pentru vremea respectiva cel mai performant din Europa. In cadrul institutului se afla si un muzeu a carui colectie a ajuns in scurt timp sa fie renumita prin originalitate si varietate.
In plin comunism, in 1985, Institutul Medico-Legal a fost daramat fara sa se tina seama de originalitatea arhitecturii, de faptul ca a fost primul din lume, copiat de americani si de egipteni.
Se pare ca legenda merge mai departe deoarece stranepotul Stefan Minovici lucrează de mai bine de trei ani la propria premiera si tot in domeniul medical: cel mai mare spital universitar nu doar din Romania, ci din Europa Centrala si de Est - Minovici Medical City.
Informatii detaliate pot fi gasite si pe urmatoarele site-uri:

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana