Sasii din Transilvania


Eram cu nasa la plimbare prin parcul de langa Teatrul Dramatic si pe langa noi trecea o familie de sasi, care imbracati cu “hainele bune” se intorceau de la biserica. Imi aduc aminte ce zicea nasa: “oricat de veche ar fi haina, intotdeauna va fi curata si va arata impecabil pe ei”.
“Nasa, dar cine sunt sasii?”


“Sasii sunt etnici germani care au venit in ardeal pentru a coloniza acest spatiu pe vremea ocupatiei ungare.”

Pe atunci eram mica si descopeream lumea, acum sunt mare si in continuare descopar lumea.

Sasii transilvaneni sunt etnici germani, de religie evanghelica stabiliti in Transilvania incepand cu mijlocul secolului al XII-lea, colonizarea lor avand atat rol economic cat si militar.
Biserica Fortificata Prejmer
Sasii din Codlea
Ei au o istorie indelungata pe aceste meleaguri unde au fost intemeietori de localitati, de traditii si promotori ai unei stralucite culturi.
Sasii erau supusi regelui, adica direct puterii central. In 1486, Matei Corvin a poruncit unirea tuturor sasilor aflati pe "pamintul craiesc" in "Universitatea saseasca" – acesta fiind un eveniment important in procesul lor de devenire ca natiune politica.

Cel de-al doile aeveniment decisiv a fost separarea de Biserica catolica, cand sasii au dobindit si o viata proprie religioasa, complementara celei politice.



Medias

Instaurarea dualismului austro-ungar in 1867 a avut efecte devastatoare asupra sasilor. Subordonarea fata de unguri si noile legi indreptate global impotriva tuturor ne-maghiarilor i-a obligat pe sasi sa adopte o pozitie defensiva impotriva maghiarizarii.

Dupa unirea Transilvaniei cu Romania sasii si-au declarat aderarea la noul stat roman, insa in scurt timp, increderea lor s-a dovedit a fi o iluzie politica.Sasii au putut totusi sa-si pastreze o relativa autonomie sociala, culturala si economica.Astfel, in 1939, existau circa 750 de mii de cetateni romani de etnie germana, cu scoli in limba proprie, banci si organizatii comunitare proprii, cu numeroase asociatii si o cultura semnificativa.

Dupa al doilea razboi mondial ca urmare a regimului comunist sasii si-au pierdut dorinta de a mai ramane pe meleagurile transilvanene.

Intre caderea regimului Ceausescu din decembrie 1989 si primavara anului 1990, jumatate de milion de sasi au plecat din Romania spre Germania de Vest, in ceea ce se poate numi cea mai uimitoare migraţie etnica moderna din Europa. Sasii au lasat in urma opt secole de istorie, luand drumul spre vest, catre o ţara pe care foarte puţini o cunosteau. 

Calnic


In timp ce in anul 1930 traiau 300.000 sasii transilvaneni in Romania, in anul 2007 mai erau doar 15.000. Majoritatea au emigrat in 1970, dar mai ales in 1990 in Germania iar in urma lor au ramas satele care acum sunt ori pustii ori colonizate de romi.

In octombrie am revenit la Viscri pentru a experimenta traditiile sasesti. Dar stau si ma gandesc: “Daca nu ar fi fost Printul Charles aici, oare ce s-ar fi ales de acest sat mic?” Partea buna a lucrurilor este ca din ce in ce mai mult Uniunea Europeana este interesata de aceaste comori pe care sasii le-au lasat. 

Biserica Fortificata Viscri

Pe majoritatea caselor din Viscri am vazut o emblema albastrape care scria M.E.T. Am intrebat localnicii si mi-au spus ca acele case sunt renovate cu sprijinul Fundatiei Mihai Eminescu Trust. Apoi am cautat pe internet si am gasit mai multe informatii despre aceasta Fundatie care are ca obiectiv restaurarea Tinutului Sasesc din Ardeal.

Cum functioneaza Fundatia:
- infiecare localitate, un localnic de vaza este implicat si ii convinge pe vecini, majoritatea romani si romi, sa accepte restaurarea.

- munca este realizata de constructori locali, 130 de mestesugari fiind pregatiţi sa restaureze bisericile luterane si ortodoxe, scolile, casele si hambarele.

Pentru un weekend in care sa experimentati traditiile sasesti va recomand sa vizitati Viscri, mai ales ca multe locuinte sasesti au fost transformate in case de oaspeti care abia isi asteapta vizitatorii.

Informatii adunate din urmatoarele resurse:

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana