Top 5 Iasi

Weekend-ul trecut am fost cu cea mai buna prietena a mea in orasul ei natal. Domisoara locotenent ne-a plimbat si ne-a rasfatat prin Iasi :) Timpul a trecut repede si pentru un weekend am facut un top 5 obiective de vizitat:

  1. Palatul Culturii
  2. Parcul Copou si Teiul lui Eminescu
  3. Gradina Botanica
  4. Bojdeuca lui Creanga
  5. Cimitirul Eternitatea

1. Palatul Culturii

Monumentul a fost ridicat pe ruinele vechii curti domnesti (1434), reconstruita in stil neoclasic de printul Alexandru Moruzi (1806-1812) si apoi refacut de Mihai Sturza(1841-1843).

Contructia a durat 2 decenii pentru ca pe 15 ianuarie 1880 palatul a fost mistuit de flacari.

Inaugurarea a avut loc in 1926 in prezenta regelui Romaniei, Ferdinand de Hohenzoller.

Proiectul initial a fost prevazut cu 365 de camere. Lambriurile si unele decoratiuni interioare au fost realizate de un material inventat de Henri Coanda si numit boisciment.

In secolul al XVII-lea luxul si eticheta de la palat rivalizau uneori si chiar depaseau ceea ce se intalnea la Constantinopol.

Vechi Palat Administrativ, inlocuit apoi de Palatul Culturii din 1954 devine si muzeu adapostind:
Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei. In aripa estica Palatul Domnesc din Iasi e inzestrat si cu o valoroasa biblioteca.

Edificiul de astazi nu prea mai are nimic in comun cu vechiul Palat. El urmareste sa reediteze formele vechilor palate comunale, intotdeauna inzestrate cu un turn monumental, arhitectul recurgand la stilul neogotic. Avand un turn feudal cu orologii in centru monumentul "este foarte frumos si hraneste ingenios iluzia colosalitatii"

2. Pacul Copou si Teiul lui Eminescu 

Parcul Copou a inceput sa fie amenajat pe la anii 1833-1834, insa aspectul unei gradini moderne este dat de Mihalache Sturza.

In parc se gaseste cel mai vechi monument din Romania: Monumentul Legilor Constitutionale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, in 1834, dupa un proiect al lui Gh. Asachi.

Coloana din piatra inalta de 15 m si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza cele patru puteri europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane.

Pasii poestului Eminescu mai dainuie inca prin prezenta "Teiului lui Eminescu" ce "capata valoarea unui monument viu, cel mai pretios poate, din cate s-au inchinat marelui si nefericitului poet."

Teiul urias, batran de 100 ani isi deschide florile in fiecare primavara semn ca romantismul si poezia nu au murit inca.

3. Gradina Botanica


O creatie arhitectural peisagistica care te incanta vizual si olfactiv, te acapareaza, te invaluie si nu-ti mai da drumul devenind in scurt timp coltul tau mirific de relaxare.

Despre prima Gradina Botanica din Romania si fondatorul ei, Anastasie Fatu ne mai amintesc astazi cateva din speciile donate de acesta actualei gradini si doua stradute din apropierea fostei gradini: Str. Florilor si Anastasie Fatu.

Inceputurile Gradinii Botanice din Iasi dateaza din sec. al XVII-lea. In anul 1960, gradina botanica a fost constituita in actualul amplasament cuprinzand o suprafata de 105 hectare, fiind una din cele mai mari gradini din lume.

4. Bojdeuca lui Creanga



Casa construita inainte de 1850 in Valea Plangerii, mahalaua Ticau, e una tipic taraneasca si modesta. In mahalaua Ticau, la bojdeuca de valatuci se muta poetul impreuna cu fiul Constantin de 12 ani, dupa divortul de Ileana.

După ce timp de 12 ani este dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, este exclus definitiv din rândurile clerului, deoarece și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon.

Bojdeuca a devenit muzeu in 1918, fiind cea dintii casa memoriala din tara.



5. Cimitirul Eternitatea


O oaza de liniste si pace sufleteasca,un loc al mortii dar cu toate acestea atat de plin de viata si nu in ultimul rand,locul de veci al unor mari personalitati care s-au remarcat de-a lungul anilor.

Cele mai frumoase și impunătoare monumente funerare din acest cimitir au fost realizate de către sculptorii pietrari Frederic Fairing (1863-1935) și Salvador Scutari (1880-1932), ambii înmormântați în același cimitir.


Mai sunt multe alte obiective interesante, dar mai mult vom vedea la urmatoarea vizita. 

Iasul are si un centru de inchiriere biciclete, asa ca poti da un tur al orasului cu bicicleta.

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana