Densus, Santamaria-Orlea si Colt - Bisericile de zid din Țara Hațegului

Anul trecut in vara (august 2009) am strabatut si luat la pas Tara Hategului. Am descoperit despre tara mea lucruri pe care nu le cunosteam pana atunci iar bisericile din piatra reprezinta unele dintre aceste lucruri.

Biserica Sântămăria-Orlea, biserica si cetatea Colt, biserica Densuș sunt doar cateva dintre comorile Tarii Hategului.

Aceste vechi monumente medievale romanesti, putin cunoscute si promovate din puct de vedere turistic, datand din secolele XII-XIII sunt recunoscute drept “Bisericile de zid din Țara Hategului” dupa cum le numeste istoricul Radu Popa.



Biserica Sântămăria-Orlea – reformata pentru ca odiniara a fost ortodoxa.

Anii au trecut si si-au pus amprenta asupra edificiului compus dintr-o navă tăvănită, un turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular.


Ferestrele cu bolta in forma de ogiva sunt specifice stilului gotic timpuriu.




La momentul vizitei nostre biserica era incuiata si nu am putut intra. Astfel cu parere de rau am plecat neputand vedea pictură murală din interior care dateaza de la 1311-1400.




Biserica si cetatea Colt dateaza de la inceputul sec. al XIV-lea si sunt situate in satul Suseni, la 3 km distanta de satul Rau de Mori.





Legenda spune ca acestea au fost sursa de inspiratie pentru romanul "Castelul din Carpati" al lui Jules Verne.

Cetatea Colt, asezata pe o stânca la intrarea în defileul Râusorului, a apartinut familiei cneziale Cândea din Râu de Mori. Ridicata în scopuri de aparare, cetatea nu a îndeplinit niciodata acest rol desi singura batalie neinvinsa este cea impotriva destinului. Cetatea Colt este mai degraba un loc de refugiu romantic unde s-a consumat una dintre cele mai duioase si mai secrete povesti de dragoste, al carei erou a fost însusi Jules Verne.

Spre deosebire de cetate care este o ruina, biserica Colt se afla intr-o stare excelenta si se remarca prin trei elemente:
1. Turnul amplasat peste altar
2. Pictura murala din interior
3. Inca de la inceput, biserica de aici a fost ortodoxa.



Biserica Densuș este cea mai veche biserica romaneasca in care si astazi au loc slujbe religioase. Datorita formei acesteia, biserica este cunoscuta drept cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului.






George Calinescu spunea despre aceasta ca este "o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stalp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtand numele lui Longinus…".




Aflata in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei romane, biserica din Densus a fost obiectul multor controverse intre oamenii de stiinta. Unii au considerat ca biserica ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci, iar altii cred ca edificiul este un fost templu roman al zeului Marte.

Foarte multe particularitati ale cladirii sustin ideea ca aceasta ar fi fost la inceput un templu pagan:
1. altarul bisericii este mai aproape de directia sud decat de cea de est (toate lacasurile de cult crestine au altarul spre est)
2. forma acoperisului, care privit din lateral, are forma unei pasari, mai precis porumbel
3. deasupra altarului se afla doi lei de piatra, situati coada in coada.

Cert este faptul ca biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitatea secolului al IV-lea.



Țara Hațegului este una dintre microregiunile cele mai bogate din România din punct de vedere istoric, zona fiind cunoscută și pentru fosilele de dinozauri pitici găsite aici.











Popular posts from this blog

Rezervatia Comana