Casa memoriala Constantin Brancusi – Hobita



“Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut – dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii.”



“Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor.”









Daca treci prin Targu Jiu, nu rata 4 din operele maestrului: Coloana infinitului, Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor.

Numele pe care initial le-a acordat artistul erau:
  • Coloana sacrificiului infinit dat de eroii români pentru reîntregirea neamului. Numărul modulelor din care este alcătuită coloana reprezintă anul când România a intrat în Primul Război Mondial și se termină cu o jumătate de modul, reprezentând jumătatea anului respectiv.
  • Masa apostolilor neamului, compusă din 12 scaune (reprezentând apostolii). în mijloc aflându-se Iisus Hristos.
  • Monumentul Întregirii neamului, compus din doi stâlpi, fiecare stâlp alcătuit din alți 4 stâlpi uniți la partea de sus cu o grindă. Sărutul înseamnă unirea. Cei 8 stâlpi reprezintă cele 8 regiuni care se alipiseră patriei mamă, România.

Daca tot ai ajuns pana aici… hai la Hobita, unde gasesti casa in care s-a nascut acesta. Vei gasi o casuta frumoasa, modesta si simpla.


Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie1876, in familia lui Nicolae Radu si a Mariei Brancusi, care se ocupau cu agricultura, prelucrarea lemnului (dulgheria) si cresterea vitelor.

Marele sculptor a invatat in primul rand de la tatal si bunicul sau, priceperea de a ciopli lemnul care, in mainile sale, capata viata.
In Hobita, la tot pasul, Brancusi a avut repere pentru meseria sa de-o viata - de la casele frumos impodobite, la batrana biserica de lemn cu fruntarul crestat si sprijinit pe stalpi ce evoca obarsia viitoarei Coloane Infinite si cimitirul satului, cu troitele si crucile inflorate. Mesterii hobiteni erau peste tot; ei au imbinat mereu iscusinta de constructori cu talentul de decoratori.


Dornic sa cunoasca lumea, care-l atragea, la 11ani fuge de acasa la Targu-Jiu, apoi la Slatina si Craiova, unde, la 22 ani, absolva, in numai patru ani in loc de cinci, Scoala de arte si meserii, trecand imediat la Belle Arte din Bucuresti, ca in 1904 sa plece, pe jos, la Paris, unde lucreaza un timp in atelierul renumitului Auguste Rodin.

In 1914 are prima expozitie personala la New York, dupa care urmeaza cea mai prolifica etapa a creatiei sale, iar faima si influenta sa asupra sculpturii in lume este in continua crestere.

Se sfarseste din viata la 81 ani la Paris, cu amaraciunea in suflet ca nu i-a fost permis sa-si mai revada macar o data tara.

Din cele 204 lucrari ale sculptorului Constantin Brancusi, foarte putine se mai afla in tara (la Targu-Jiu, Craiova, Buzau si Bucuresti), marea majoritate a acestora fiind raspandite in toata lumea, in cele mai mari muzee si colectii.

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana