Biserici fortificate transilvanene (II) – Patrimoniul UNESCO


Sate cu biserici fortificate din Transilvania - sub acest titlu sunt inscrise in Lista Patrimoniului UNESCO cele şapte localitaţi despre care vreau sa va povestesc
  • Calnic
  • Valea Viilor
  • Biertan
  • Darjiu
  • Saschiz
  • Viscri
  • Prejmer




http://www.inromania.info/bisericile-fortificate-din-transilvania.html

Bisericile fortificate sunt o caracteristica a spatiului transilvanean, care a cunoscut in secolele XII – XVI, o colonizare a targurilor si satelor de catre sasi.

De mica tot aud de sasi, dar nu mi-a niciodata clara originea lor, pana acum. Ei bine, sasii = saxones, populatie germana, adusi de regele Ungariei din Saxonia in aceasta parte a Transilvaniei, pe atunci zona de granite, pentru a proteja frontierele orientale ale Regatului Ungariei de invazii.

Satele sasesti sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al terenului, un model de asezare si organizare a gospodariilor taranesti, pastrate inca din Evul Mediu.

In Transilvania, in asezarile rurale sasesti si secuiesti se pot regasi trei tipuri principale de fortificatii:
  • biserica cu incinta fortificata (de exemplu Prejmer)
  • biserica fortificata
  • fortareata-biserica (de exemplu Valea Viilor sau Darjiu)
Odinioara in numar de circa 300, bisericile fortificate au jucat atat un rol religios cat si un rol militar pentru mai mult de cinci secole. In numar de aproximativ 150 de edificii la inceputul secolului XXI, acestea formeaza unul dintre cele mai dense sisteme de fortificatii medievale bine pastrate de pe continentul european.

Bisericile sunt unicat in spatiul european, fapt pentru care sapte dintre cele o suta si ceva de edificii se regasesc pe lisa UNESCO: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri.





Unele biserici dotate cu ziduri de incinta puteau face fata unor asedii prelungite, adapostind intreaga populatie a satului. Astfel, cum e cazul la Prejmer sau la Sanpetru, fortificatiile cuprind camari care pe timp de pace erau folosite ca hambare iar pe timp de razboi puteau adaposti satenii (la Prejmer, fiecare familie din sat avea propria sa camara in incinta fortificatiei).
Marea majoritate a bisericilor au suferit multiple modificari si adaugiri de-a lungul timpului, in special din Evul mediu tarziu, cand majoritatea acestor biserici au fost edificate, pana spre finalul secolului al XVI-lea.

In unele cazuri, de-a lungul secolelor XIX si XX, elementele defensive ale incintelor (turnuri, ziduri etc.) au fost demontate partial sau total.

Povestea cetatii Calnic incepe in secolul al XIII-lea cu un masiv donjon de piatra, inconjurat de ziduri puternice. Fost domeniu nobiliar, la 1430, cetatea a fost vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii sasesti.

Cetatea taraneasca de la Calnic este celebra prin turnul Siegfried, un donjon puternic, atestat inca din 1290.

Biserica Sf.Petru din Valea Viilor (inaltata in secolul al XIII-lea) are o arhitectura ovala, cu trei bastioane pe flancuri si ziduri inalte de 6-7 metri dotate cu guri pentru tragere.

Cetatea Biertan (biserica-hala) a fost construita intre 1492-1515 si este un rezultat al goticului tarziu, cu elemente de Renastere la unele portale.


Piesa de rezistenta a cetatii Biertan este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania, alcatuit din 28 de panouri. In centrul altarului se afla sculpturi reprezentand un crucifix care ii reprezinta pe Fecioara Maria, Iisus si Maria Magdalena imbratisand crucea.


Biserica Unitariana din Darjiu este una din cele mai reprezentative biserici fortificate secuiesti. Biserica adaposteste un valoros ansamblu de pictura murala, in parte distrus. Incinta este de plan patrat. Curtinele sale au o inaltime de 5 metri si sunt prevazute cu bastioane dispuse oblic si iesind in afara zidurilor in cele patru colturi. Pe turnul sud-vestic al cetatii fortificate este amplasat un ceas solar din anul 1622.



Biserica evanghelica din Saschiz. A fost construita intre 1493 si 1496 si a fost remarcata pentru tehnicile de constructie si fortificare folosite. Pe locul unde alta data se afla o bazilica romanica, s-a ridicat in 1493 o mare biserica fortificata in onoarea regelui Stefan I al Ungariei. Biserica masiva, construita din piatra de cariera, in stil gotic, este de tip sala, intarita cu 22 de contraforturi.


Biserica evanghelica Viscri este renumita prin incinta dubla a bisericii evanghelice in stil gotic, care dateaza din secolul al XVI-lea, dar a suferit numeroase modificari in timp. Cetatea Viscri este una dintre cele mai impozante cetati sasesti ce adaposeste intre zidurile sale o rara biserica de tip hala din secolul al 13-lea.


Biserica evanghelica de la Prejmer. Prima atestare documentara a bisericii dateaza din secolul al XIII-lea. Este una dintre cele mai frumoase si mai puternice din Transilvania si are, alipite de zidul de aparare, 272 de incaperi, cate una pentru fiecare familie a comunitatii.

Daca imaginile v-au convins, atunci va urez Drum bun :)
Avem o tara minunata, merita vizitata.

Popular posts from this blog

Rezervatia Comana